Σελίδες

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Έρευνα : Χάσιμο πολύτιμου χρόνου το «φιλί της ζωής»

ΗΠΑ
Χάσιμο πολύτιμου χρόνου το «φιλί της ζωής»


Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010  [ 17:37 ]  
Η σύσταση προς τους πολίτες να παρακάμπτουν το «φιλί της ζωής» και να κάνουν μόνο μαλάξεις στο στήθος, στη περίπτωση που κάποιος καταρρεύσει μπροστά τους από ανακοπή καρδιάς, αύξησε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης στην πολιτεία της Αριζόνα.

Μέχρι πρόσφατα, οι γιατροί συνιστούσαν το φιλί της ζωής ως απαραίτητο συστατικό της λεγόμενης καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης. Οι νεότερες μελέτες, όμως, υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν ωφελούνται από τις τεχνητές αναπνοές.

Δεδομένου ότι πολλοί ενοχλούνται στην ιδέα ότι πρέπει να ακουμπήσουν το στόμα τους σε ένα ξένο στόμα, η παράλειψη των αναπνοών όχι μόνο αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μαλάξεων, αλλά επιπλέον αυξάνει την πιθανότητα να βοηθήσει το θύμα κάποιος περαστικός

«Θέλουμε να καταργήσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους οι περαστικοί δεν κάνουν τίποτα όταν δουν κάποιον να καταρρέει» αναφέρει ο Δρ Μπεν Μπόμπροου τoυ Τμήματος Υπηρεσιών Υγείας της Αριζόνα.

Η μελέτη του Μπόμπροου δείχνει ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε η Αριζόνα πριν από πέντε χρόνια αποδίδει σήμερα καρπούς:

Το ποσοστό των περιστατικών ανακοπής στα οποία οι περαστικοί βοήθησαν το θύμα αυξήθηκε από το 28% το 2005 στο 40% το 2009.

Και τα θύματα στα οποία έγιναν μόνο μαλάξεις, χωρίς το φιλί της ζωής, ήταν πιθανότερο να επιβιώσουν: στην ομάδα αυτή επέζησαν τα 113 από τα 849 θύματα (13%) συγκριτικά με 52 στα 666 (8%) μεταξύ των θυμάτων στα οποία οι μαλάξεις συνδυαστήκαν με το φιλί της ζωής.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of the American Medical Association.

Η έρευνα «δείχνει ότι η απλοποίηση των κανόνων καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, όπως και η ενημέρωση του κοινού, μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές» σχολίασε ο Μάικλ Σέιρ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συλλόγου Καρδιολογίας.

Από το 2008, ο Σύλλογος συνιστά να γίνεται ανάνηψη μόνο με μαλάξεις.

Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες το φιλί της ζωής αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης είναι τα θύματα πνιγμού, τα παιδιά και όσοι υπέστησαν ανακοπή λόγω ναρκωτικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίμα πρέπει να οξυγονωθεί με τεχνητές αναπνοές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, η καρδιά σταματάει λόγω απόφραξης των αγγείων, οπότε το σημαντικό είναι να γίνουν μαλάξεις για να κυκλοφορήσει αίμα στα αγγεία.


Το άρθρο : http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=358885&ct=33&dt=06/10/2010#ixzz11enc959v

Πηγή : Βήμα Επιστήμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...